25 éve foglalkozom gyógyítással.

1988-tól a Kecskeméti Megyei Kórházban, Bruncsák András főorvos úr mellett tanultam a hivatás alapjait – akkor még belgyógyászként. A belgyógyász szakvizsga megszerzését követően (1993), a Kecskeméti Honvédkórházban folytattam pályámat, Magyar László osztályán. Előbb 1996-ban neurológiából (ideggyógyászat), majd 1999-ben pszichiátriából tettem szakvizsgát. Érdeklődésem fokozatosan az utóbbi felé fordult; az elmúlt tizenöt évben már csak ezzel a szakterülettel foglalkozom.

1997 és 2000 között pszichoterápiát tanultam, ennek ún. „kognitív- és viselkedés terápiás” ágát.
Csak egyszerűsítve: kognitív módszereken értik, ahol a beavatkozás lényeges eleme a gondolkodásban megnyilvánuló – legtöbbször automatikus – „negatív” gondolatok, beállítódások „cseréje”, korrigálása. Viselkedés terápia során a tanulási törvényszerűségeket felhasználva, a különböző nem kívánatos viselkedés minták háttérbe szorítására, „kioltására” törekszünk.

A pszichoterápiával kapcsolatos felfogásomat mélyen befolyásolták akkori tanáraim: Prof. Bagdy Emőke, Bódog Gyula, Lehóczky Pál, Ratkóczi Éva, Prof. Tringer László és Várfalvi Vilma,
2000-ben megszereztem a kognitív- és magatartásterapeuta címet. Mivel mindig vonzott a filozófia, teológia, nem meglepő, hogy a fenti pszichoterápiás terület mellett Viktor Frankl egzisztencia analízise - a lelki zavarok és a magasabb emberi célok, létkérdések összefüggései - is nagyon közel áll hozzám. Ezzel és talán az évek múlásával is összefügg, hogy szemléletem némileg analitikusabbá vált; 2012 óta tranzakcioanalitikus terapeuta képzésben veszek részt. Emellett igyekszem minél többen beépíteni I. Yalom pszichoterápiás megközelítéséből és egzisztenciális pszichoterápiájából.
Távlati (de remélem, nem túl távoli) célom önismereti csoportok indítása, melyben hasznosítani kívánom több éves tréneri tapasztalataimat is.

A szakmai kontroll fontos eszköze a folyamatos szupervizió. Sokat köszönhetek szupervizoromnak, Juhász Erzsébetnek................................................................................................

Negyven éve élek Kecskeméten. A feleségem, Márta is orvos – 27 éve vagyunk házasok. Ákos fiam pszichológus hallgató a Károli Egyetemen, a fiatalabb Bálint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen klasszikus zeneszerző szakon tanul és komponál.

Amellett, hogy a zene nekem is nagyon sokat jelent, mintegy három évtizedet áldoztam a versenysportra. Az út a Molnár Erik Iskola, a Katona J. Gimnázium és az OSC röplabda csapatai után az úszáson, triatlonon keresztül, a maratonfutásig vezetett. Az utóbbi időben az intenzitás már csökken, de annál lelkesebben foglalkozom a szőlőmmel és idén már a hatodik évjáratban igyekszem szép borokat készíteni.

© 2009 pszichiater-kecskemet.hu
created by Orange Monkeez hosted by Hostvillage